tanzania_liten.gif spanien_liten.gifengland_liten.gifsverige_liten.gif
Hem Bockgården Boende Kurser Studiebesök Naturbrukstjänster Om Företaget Kontakt
logotyp.gif

Kvalifikationer.jpg

Under rekonstruktion!

Miljöhänsyn

Med respekt för naturen och för oss själva känns det självklart att ta miljöhänsyn. Det är nog en av huvudanledningarna till att vi trivs bra och att det går bra för vårt företag Naturbruket Siljan. Miljöarbetet görs på olika sätt i hemmet, genom de metoder vi använder för att producera och förädla vår mat men också på det sätt vi stöttar våra kunder.  

 

Visste du att de aktiviteter i de flesta människors liv som faktiskt ger mest lycka också resulterar i minst negativ miljöpåverkan? Är inte det fantastiskt! Det är därför vi vill stimulera oss själva och vår omgivning att få mer tid tillsammans och att få närmare kontakt med naturen på ett meningsfullt och naturligt sätt.

 

Det finns ett talesätt som lyder, ”välgörenhet börjar hemma, men det borde inte sluta där”.  Och det är vad vi försöker att följa för att bidra till vår miljö.

 

Hemma, försöker vi först och främst att minska vår konsumtion av resurser och då lägger vi särskild fokus på vår användning av el och icke-förnyelsebar energi. Vi är inte emot teknologiska framsteg, men vi tror inte att det kan ge svaret på våra globala utmaningar på egen hand. Medan vi använder el, har vi valt att välja grön el. Vi byter inte frysskåp så fort en energismartare modell kommit ut, men när den gamla inte går att reparera längre då välkomnar vi den energismarta modellen med tacksamhet. Vi hängtorkar alltid våra kläder istället för att använda torktumlare och vi värmer upp rummen, vatten och maten genom att använda egen producerad ved som vi klyver med stor tillfredsställelse med hjälp av yxa och handkraft.

 

​Maten vi äter har vanligtvis en väldigt stor miljöpåverkan samtidigt som många av oss relativt lätt kan utöva inflytande genom de många val som görs dagligen någonstans i det cykliska förloppet jord - bord. Vi producerar det mesta av maten vi äter själva med väldigt liten användning av fossilt bränsle. Detta är möjligt delvis tack vare permanenta upphöjda bäddar som är en av de metoder som används för att minimera användandet av fossila bränslen i odlingen. De upphöjda bäddarna tillsammans med täckodlingstekniken gör nämligen att brukandet av jorden blir relativt lätt att sköta med en enkel hederlig grep samtidigt som ogräset mellan raderna kontrolleras med en manuell och lättanvänd hjulhacka.När vi köper mat försöker vi välja det som är naturligt för säsongen där vi är och vi prioriterar de livsmedel som är miljöcertifierade. Vi har restaurerat en gammal jordkällare där vi, med minimal energitillförsel, kan lagra mycket av den mat vi behöver under året. Vi dricker för det mesta vanligt kranvatten. När det gäller kött, försöker vi inte äta mer kött än nödvändigt och då endast kött från egna djur. På åkermarken har vi ambitionen att producera så mycket ettåriga grödor som möjligt för direkt konsumtion. Maten till djuren slår vi med lie och höet hässjas och torkas av sol och vind innan vi kör in det för vinterförvaring med hjälp av en grannes inhyrda häst. Vi anser att det är viktigt att djuren behandlas med respekt, det vill säga att de ska kunna följa sitt naturliga beteende och inte utsättas för någon form av mänskligt framkallad stress. Våra får skänker oss kött, skinn, ull och gödsel till våra grödor, men det hjälper oss även att hålla den traditionella, naturlig betesmark i god form.

 

Visst är det roligt och tryggt att kunna bjuda dig själv och hela familjen på en hemlagad måltid med basvaror som kommer från din egen trädgård? Det tycker vi med! Det är därför vi med glädje delar med oss av inspiration, tips och trix kring den egna odlingen i ”min ätbara trädgård®” Vi har märkt att en högre grad av självförsörjning på hushållsnivå gynnar vår egen frihet, vår privata ekonomi och vår miljö mycket. Vi har sagt åt oss själva att vi tar små steg i taget mot inspirerande mål och sedan är vi måna om att verkligen uppskatta de framsteg vi gör.

 

Tabellen nedan visar olika grader av självförsörjning. De övre siffrorna beskriver olika års målsättningar i procent av årskonsumtionen. De nedre siffrorna beskriver olika års uppnådda resultat i procent av årskonsumtionen.

Produkt/år

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

Grönsaker och rotfrukter

20

30

25

20

30

50

50

75

60

100

95

95

Frukt och bär

40

40

25

10

20

30

30

20

40

50

50

60

Örter och kryddor

5

10

10

10

15

30

35

40

40

50

50

55

Honung*

0

0

0

0

20

30

30

30

Ägg

0

0

20

0

40

5

40

20

30

40

Kött

50

90

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

Bostäder energi**

60

70

30

30

60

70

30

70

70

70

70

70

*Vi är värdgård för bin

**El och uppvärmning av rum, vatten och mat.

 

Vi tycker det är viktigt att ta hänsyn till miljön och vi uppmuntrar dig att tänka en extra gång på vad just du skulle kunna göra. Börja gärna med det som är enklast och trevligast. Kanske ta en promenad nästa gång du ska någonstans. Vi kan alla göra någonting. Förutsättningarna är olika, men ett steg i rätt riktning är aldrig förgäves, snarare tvärtom, högst meningsfullt.  

 

 Copyright 2015 Naturbruket Siljan