tanzania_liten.gif spanien_liten.gifengland_liten.gifsverige_liten.gif
Hem Bockgården Boende Kurser Studiebesök Naturbrukstjänster Om Företaget Kontakt
logotyp.gif

Gårdsbutiken stänger, men vi satsar vidare på maten mer än någonsin

Maten vi äter har vanligtvis en väldigt stor påverkan på miljö och hälsa samtidigt som många av oss relativt lätt kan utöva inflytande genom de många val som görs dagligen någonstans i det cykliska förloppet jord - bord. Vi producerar den mesta maten som vi själva äter med väldigt liten användning av fossilt bränsle. Detta är möjligt delvis tack vare permanenta upphöjda bäddar som är en av de metoder som används för att minimera användandet av fossila bränslen i odlingen. De upphöjda bäddarna tillsammans med täckodlingstekniken gör nämligen att brukandet av jorden blir relativt lätt att sköta med enkla handredskap samtidigt som ogräset mellan raderna kontrolleras med en manuell och lättanvänd hjulhacka. Nya skogsträdgårdssatsningen är yterliggare ett steg i rätt riktning tror vi. För att läsa mer om våra mat- och miljöstrategier klicka här.

Människan står ständigt inför olika vägval. Maten är livsviktig. Det är kanske därför det kan vara så underbart med god mat. God mat som man vet varifrån den kommer, mat som är en del av ett naturligt kretslopp utan några onödiga tillsatser. Sådan god mat har tyvärr blivit en bristvara. Vi vill fortsätta producera det vi själva vill äta. För att fler ska få den fina upplevelsen av god mat försöker vi alltid ge det där lilla extra i vårt arbete på gården så att också du kan få ta del av den goda maten samt inspiration och kunskap. Efterfrågan på vårt boende med mat och våra kurser där maten så klart är central för att skapa en positiv helhet har långsamt men säkert ökat. Likaså har efterfrågan på den mat som vi sålt i gårdsbutiken ökat. Vi har hela tiden arbetat efter vår övertygelse att den riktigt lokala maten har de bästa förutsättningar att bli god mat. Vi vill fortsätta på den vägen, men vi står nu inför nya vägval för att kunna bevara en hög kvalitet i de vi gör och en god balans i våra liv. Vi har nu bestämt oss för att välja att fortsätta våra satsningar på boende och kurser där maten visat sig vara en succé. Vi kommer också att satsa helhjärtat på verksamheten ”Min ätbara trädgård” för att stimulera och stödja andra att uppfylla deras drömmar om att kunna odla sin egen mat. Vet du att på en kvadratmeter kan du bjuda dig själv på en veckas lunch!

Vi välkomnar fortfarande grupper som söker inspiration till bondgården Bockgården och våra ätbara trädgårdar. Hör av er i så god tid som möjligt så att vi kan tillgodose era önskemål.

Men man kan inte både ha och äta kakan. Detta gäller även för oss och de satsningar vi vill göra. Den verksamhet som vi med visst vemod väljer att avsluta är gårdsbutiken som därmed inte kommer att vara öppen som tidigare somrar.

Till alla er som besökt gårdsbutiken de senaste tre åren vill vi framföra ett stort tack! Det var trevligt att träffas och vi kommer alltid att minnas de härliga leenden vi fick av er.

Hoppas vi ses i andra sammanhang och ha en riktigt trevlig sommar önskar Sven, Asya och Svea.

Juni 2013

 

 Copyright 2015 Naturbruket Siljan