tanzania_liten.gif spanien_liten.gifengland_liten.gifsverige_liten.gif
Hem Bockgården Boende Kurser Studiebesök Naturbrukstjänster Om Företaget Kontakt
logotyp.gif

Bockgaarden.jpg

Under rekonstruktion!

Bockgården

Välkommen till Bockgården!

Vi som aktivt brukar Bockgården är Asya, Sven och Svea Uhlås. Vi vill leva efter mottot att vi inte har ärvt jorden av våra föräldrar utan har lånat den av våra barn. Det tycker vi är både inspirerande och förpliktande!

Vi bor mitt i Dalarna, på den fina gamla gården Bockgården, i byn Sjurberg i Rättviks kommun. Bockgården ligger ett stenkast från Siljan och byns fantastiska badstrand med dess mjukt avrundade klippor och ståtliga gammelskog som harmonisk inramning.

Hjärtat och motorn på gården är den ätbara trädgården. Under varumärket Min ätbara trädgårdÒ hjälper vi även andra att skapa sin egen drömträdgård. På gården har vi får och höns, som förser oss med både glädje och dynga till trädgården, och bin som pollinerar våra träd, buskar och andra växter. Skörden som kommer från vår gård och från vår närhet bjuder vi gärna våra boende gäster på. Min ätbara trädgårdÒ har som målsättning att den ska vara både vacker att titta på, dofta gott och hälsosam att äta av. Vi hjälper också andra att designa sina ätbara trädgårdar och beskära sina träd och buskar. Vi håller dessutom olika helgkurser inom ätbara trädgårdar.

Precis som var brukligt förr i tiden äger vi också skog kring Bockgården i själva byn Sjurberg, runt fäboden i Vålarna och i Näckådalen. Från skogen tar vi ved för att värma upp husen, för matlagning och bakning och så skördar vi framförallt konstruktionsvirke. Metoden som vi använder för att bruka vår skog är hyggesfritt skogsbruk enligt Naturkultur. Det är en hållbar och ekologisk metod som gynnar mångfalden i skogen, den småskaliga plånboken och glädjen för naturälskande människor. Utöver den egna skogsskötseln hjälper vi våra kunder att märka träden inför skörd enligt Naturkultur, rådgivning och kurser inom uthålligt skogsbruk.

På Bockgården bedriver vi vad vi tycker är en uthållig småskalig fårskötsel, framförallt för att vi har ett väldigt lågt behov av fossilt bränsle i grovfoderkedjan från jord till foderbord. Genom liens försorg skär vi av ängens gräs och de doftande örterna som sedan av solen torkas på de vackra och traditionella hässjorna. Under tiden njuter fåren av att ströva fritt på gårdens betesmarker. Vill ni veta mer om vilka nyttigheter fåren kan skänka oss, läs gärna artikeln om uthållig fårskötsel som vi fått publicerad bland annat i tidningarna Fårskötsel och Allmogefåret. Klicka här (pdf).

Eftersom vi har gedigna kunskaper om storskalig fårskötsel så erbjuder vi sedan flera år tillbaka mycket populära helhetsgivande fårskötselkurser. Vi har också under många år erbjudit företagskunder och offentliga institutioner kvalificerad jordbruksrådgivning.

Västerut och söderut från gårdstunet sett, svagt sluttande mot Siljan, breder gårdens jordbruksmark ut sig och där kan du se gårdens flock av gutefår. Strax norr om gårdstunet finns ett mindre skogsområde och höns.

 

 Copyright 2015 Naturbruket Siljan